Jandarmii hunedoreni asigură în cursul fiecărei luni calendaristice sectoare de patrulare pe întregul areal al proiectului LIFE Connect Carpathians (LCC).
După cum se știe deja, Jandarmeria Română participă, în cadrul proiectului LCC, cu o structură montană, constituită la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean ”Decebal” Hunedoara, căreia i s-a oferit competenţă teritorială pe întreaga suprafaţă de desfăşurare a proiectului, care cuprinde ariile naturale din regiunea Coridorului Ecologic Apuseni – Meridionali. Acestă regiune leagă Munţii Apuseni de Carpaţii Meridionali, și cuprinde județele Alba, Arad, Bihor, Caraş Severin, Cluj, Gorj, Hunedoara şi Timiş şi este formată din 17 situri Natura 2000.
Ineditul acestui proiect este dat de faptul că noua structură are ca principală sarcină prevenirea, depistarea şi sancţionarea actelor de braconaj cinegetic, însă se ocupă şi de combaterea celorlalte fapte antisociale pentru care instituția pe care o reprezintă are atribuţii legale. Efectivele execută aceste misiuni prin dispozitive specifice (filtre, pânde, controale, patrulări pedestre sau auto, etc) pe teritoriul ariilor naturale protejate, în zonele și locurile cunoscute ca având un potențial ridicat în ceea ce privește braconajul.
De la constituirea Postului de Jandarmi Montan Vaţa de Jos până în prezent, pe raza de competenţă a acestei structuri au fost constatate 37 de infracţiuni şi aplicate 168 sancţiuni contravenţionale.
Un exemplu de succes se poate consulta la următorul link: Braconier prins de jandarmi într-o pădure de la Zam.
De asemenea, jandarmii desfășoară și activități de informare, prevenire și educare prin prezentarea de teme cu specific de protecție a mediului în zonele montane.