În data de 23 mai, partenerii din cadrul proiectul LIFE Connect Carpathians – LIFE12 NAT/UK/001068 au organizat o serie de activități dedicate sărbătoririi a 25 de ani de la inițierea Programului LIFE în Europa.

Programul LIFE, instrumentul financiar pentru mediu și politici climatice al Comisiei Europene, a debutat în anul 1992 și a avut o  contribuție  majoră  la  protejarea  patrimoniului  natural  european. În România primele co-finanțări au fost obținute în anul 1999, până în prezent țara noastră fiind beneficiarul a 67 de proiecte.

Participanții la eveniment (autorități locale, custozi, administratori, reprezentanți ai ONG-urilor de mediu) au avut ocazia să viziteze baza modulară a Postului de Jandarmi Montan, aflată în comuna Zam și să cunoască mai bine proiectul și activitățile sale.

Pentru că în acest an, tema principală a Zilei Mondiale a Mediului este ”Conectarea oamenilor cu Natura” (Connecting people to nature) care ne îndeamnă să ieșim cât mai mult în natură, invitații la evenimentul aniversar au avut ocazia să efectueze o deplasare în teren în zona sitului Natura 2000 Defileul Mureșului unde au vizitat două micro-coridoare a căror scop este de a facilita deplasarea animalelor sălbatice între partea de nord și sud a proiectului.

Unul dintre obiectivele specifice ale proiectului LIFE Connect Carpathians este Asigurarea conectivității funcționale a coridorului ecologic prin protejarea şi refacerea habitatelor critice.  Zona centrală a coridorului este reprezentată de către lunca Mureşului unde există mai multe bariere naturale şi artificiale pentru circulaţia animalelor sălbatice. Drept urmare, proiectul urmărește restaurarea și asigurarea managementului coridoarelor de migrație pentru animalele sălbatice din Valea Mureșului.