Vineri, 18 august, echipa proiectului LIFE Connect Carpathians, alături de Administrația Parcului Național Retezat, s-a deplasat în Masivul Retezat pentru a oferi sprijin și asistență de specialitate în vederea diminuării conflictului om – animale sălbatice.

Astfel, după parcurgerea unui traseu de aproximativ 5 ore, echipamentele au ajuns în golul alpin, la stâna de sub Vârful Zlata, unde a fost amplasat cu caracter demonstrativ un gard electric pentru protejarea animalelor domestice (aprox. 1000).  Această zonă fusese vizitată recent de un urs care și-a făcut un obicei de a veni să atace animalele de la stână. Chiar din prima noapte după instalare, gardul și-a dovedit eficiența în fața ursului, acesta nemaiputând să se apropie de animale.

O metodă complementară pentru reducerea pagubelor cauzate de animalele sălbatice este utilizarea gardurilor electrice. Acestea acționează ca o barieră împotriva lupului sau a ursului, limitând accesul acestora în interiorul stânei.

Avantajul folosirii acestei metode este dat de faptul că aceste garduri pot fi montate oriunde iar montarea și utilizare lor este simplă și poate fi învățată de oricine.

Până în prezent, in zona proiectului LIFE Connect Carpathians, au fost amplasate 57 de garduri electrice.