lup3 (Medium)Lupul (Canis lupus) face parte din familia Canidae, ordinul Carnivora.

În Europa există 10 populații de lupi care diferită ca mărime, de la câțiva indivizi cum este cazul populației din Sierra Morenna, Spania, până la peste 3.000 de indivizi în cazul populației Carpatice. Unele dintre populații sunt izolate și există riscul ca ele să dispară, ceea ce reprezintă o problemă importantă pentru conservarea speciei.
Lupii sunt considerați specie cheie în ecosisteme și pot juca un rol important în păstrarea structurii comunităților prin influențarea comportamentu-
lui, distribuției și abundenței altor specii.

Greutatea

Mascul 20 – 60 kg
Femelă 15 – 55 kg

Hrana

Lupii sunt o specie carnivoră, cervidele și mistreții reprezentând prada principală. De asemenea mai pot consuma vertebrate mici și mijlocii, nevertebrate, leșuri și animale domestice.

Organizarea socială

Lupii sunt animale teritoriale care trăiesc în grupuri familiale numite haite, conduse de o pereche dominantă, singura care se reproduce.

Teritoriul

De la 100 până la 1000 km2

 Lupii în România

În țară, lupii sunt răspândiți, în principal, în zonele de deal și munte ale arcului Carpatic, estimându-se o populație între 2.000 și 2.700 indivizi. Cu toate că populația este bine reprezentată, ea este totuși supusă unor amenințări precum: fragmentarea habitatului, braconajul, implementarea deficitară a planurilor de management, conflicte cu populația umană și atitudinea negativă asupra lupilor.

Pentru mai multe informații referitoare la biologia, ecologia, amenințările și statutul lupilor vă invităm să consultați următoarele pagini web:

http://www.lcie.org/

http://www.carnivoremari.ro/lupul.php