Echipa de Intervenție Rapidă Specializată (EIRS) a intervenit cu succes la salvarea unui urs prins într-o capcană improvizată.
Ieri, 24 iulie 2017, a fost activată procedura de acțiune privind situațiile de urgență generate de animalele sălbatice la nivelul județului Hunedoara. Astfel, echipajele mixte formate din rangeri, medic veterinar și jandarmi montani au intervenit în zona Polatiște – Cutreasa în urma unei sesizări venite prin serviciul de urgența 112. Sesizarea a venit de la gestionarul fondului de vânătoare care a și sprijinit echipa de intervenție.
La fața locului a fost găsit un exemplar de urs captiv într-un laț Animalul de aproximativ 3,5 ani având o greutate de circa 150 kg nu prezenta urme de rănire. Ursul a fost eliberat din capcană după o intervenție ce a durat circa 45 de minute și care a presupus tranchilizarea, acordarea îngrijirilor necesare și colectarea datelor bio-morfologice. Animalul a fost supravegheat de echipa de intervenție și apoi de către personalul gestionarului fondului cinegetic până când și-a revenit și s-a retras în pădure în condiții de siguranță.
Conform Legii 407/2006 braconajul constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. În acest sens, autoritățile competente au demarat o anchetă pentru identificarea autorilor infracțiunii și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare.
Echipa de Intervenție Rapidă Specializată (EIRS) a fost constituită în cadrul proiectului LIFE Connect Carpathians fiind formată din personal specializat al Fauna & Flora International, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Decebal” Hunedoara și al Asociației Zarand.
În cadrul proiectului LIFE Connect Carpathians a fost elaborată și funcționează la nivelul județului Hunedoara, sub autoritatea Instituției Prefectului, o procedură de intervenție a instituțiilor în cazul unor situații de urgență generate de animalele sălbatice. Acestă procedură reprezintă un exemplu de bune practici pentru zonele din țară care se pot confrunta cu situații similare.