ursUNSHM (Medium)Ursul brun (Ursus arctos) aparține familiei Ursidae, ordinul Carnivora

În Europa există 10 populații de urși de dimensiuni variabile, de la 22-27 indivizi în cazul populației din Pirinei și până la peste 7000 indivizi în cazul populației din Carpați de pe teritoriul statelor România, Polonia, Slovacia și Serbia.

Urșii sunt considerați specii cheie în ecosisteme și pot juca un rol important în păstrarea structurii comunităților prin influențarea comportamentului, distribuției și abundenței altor specii.

Greutatea

Mascul 140 – 320 kg
Femelă 100 – 200 kg

Hrana

Ursul este omnivor.

Hrana constă în principal din fructe de pădure, nuci, furnici, rădăcini, miere dar pot consuma ocazional hoituri, mamifere mici, animale domestice.

Organizarea socială

Urșii sunt animale solitare, teritoriale. Se cunosc puține aspecte despre organizarea socială a urșilor în Europa.

Teritoriul

Mărimea teritoriului variază de la 120 la 1600 km2 la mascul și de la 60 la 300 km2 pentru femelă.

Urșii în România

În țară, mărimea populației este estimată la aproximativ 6.000 de indivizi. Cu toate că populația este bine reprezentată, ea este totuși supusă unor amenințări precum: fragmentarea habitatului, braconajul, implementarea deficitară a planurilor de management, conflicte cu populația umană și atitudinea negativă asupra urșilor.

Pentru mai multe informații referitoare la biologia, ecologia, amenințările și statutul urșilor vă invităm să consultați următoarele pagini web:

http://www.lcie.org/

http://www.carnivoremari.ro/ursul.php