Echipa de Intervenție Rapidă Specializată (EIRS) a intervenit cu succes la relocarea unui urs din localitatea Vulcan.

In data de 02.07.2018 echipajele mixte formate din rangeri, medic veterinar și  jandarmi montani au intervenit în localitatea Vulcan, cartierul Paroșeni pentru capturarea și relocarea unui exemplar de urs.

Timp de 2 săptămâni, femela de urs, de aproximativ 2 ani, a produs mai multe pagube în câteva gospodării din zonă. Drept urmare a fost activată echipa EIRS și pusă în aplicare procedura privind modul de acţiune a instituţiilor responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de animalele (mamifere) sălbatice periculoase, la nivelul judeţului Hunedoara.

Cu ajutorul AVPS Băniceana, ursul a fost eliberat în siguranță într-o locație mai îndepărtată și a fost supravegheat până ce acesta s-a retras în pădure.

Echipa de Intervenție Rapidă Specializată a fost constituită în cadrul proiectului LIFE Connect Carpathians fiind formată din personal specializat al  Fauna & Flora International, Inspectoratului de Jandarmi Județean ”Decebal” Hunedoara și al Asociației Zarand. Toate echipamentele necesare intervenției au fost asigurate prin proiectul mai sus menționat