Câinele poate să joace un rol important în conservarea mediului, începând de la acțiunile anti-braconaj până la acțiunile de prevenire a pagubelor cauzate de animalele sălbatice.
În Romania, Ciobănescul Românesc Carpatin are o istorie considerabilă, el formându-se în jurul lanțului Carpatic din necesitatea crescătorilor de animale de a avea un câine puternic și agil, care să țină pe loc ursul și lupul, un câine rezistent și adaptat condițiilor din țara noastră. Cu toate acestea, genotipul și fenotipul carpatinului românesc sunt în pericol, pentru că crescătorii de animale au introdus de-a lungul timpului câini neadaptați, prea mari sau greoi să facă față unor atacuri ale prădătorilor.
Acesta este motivul pentru care proiectul LIFE Connect Carpathians promovează păstrarea acestor valori considerabile ale Ciobănescului Românesc Carpatin, un prim pas constituindu-l instruirea crescătorilor de animale cu privire la beneficiile utilizării acestor câini precum și cele mai bune practici în creșterea lor. Astfel 15 crescători din siturile Natura 2000 Zarandul de Est, Coridorul Drocea-Codru Moma și Coridorul Rusca Montană – Țarcu – Retezat au participat la cursul de instruire ținut la Roșia Nouă, comuna Petriș.
Cursul a fost moderat de specialiștii din cadrul Clubului Carpatin România, dl. Iclenzan Vasile – președinte executive și dl. Berekmeri Valentin, liciențat în agricultură și biologie, vicepreședinte imagine.
Pe lângă partea teoretică au fost prezentate și două exemplare din rasa Ciobănesc Românesc Carpatin, participanții având ocazia să interacționeze cu aceștia și să învețe despre cele 3 caracteristici principale pe care câinii de la stâne ar trebui să le aibe:
- Să fie puternici, curajoși și echilibrați;
- Să nu plece niciodată de lângă animalele păzite;
- Să nu atace niciodată animalele domestic;
Foto: R. Moț/Asociația Zarand